Onderzoek: 'Inwoners aardbevingsgebied voelen zich onveilig'

Het gevoel van veiligheid in het aardbevingsgebied is in twee jaar tijd sterk afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Groningse psychiater Lia Verlinde.
In 2012 voelde 78 procent van de inwoners van Noordoost-Groningen zich nog veilig. Afgelopen jaar was dat nog maar 26 procent.

Veel mensen zijn bang. Ook voelt een deel zich niet serieus genomen. 

Hartklachten
Dat uit zich onder meer in een toename van het aantal lichamelijke klachten. Verder is het aantal met slaapproblemen sterk toegenomen. Een aantal mensen meldt hartklachten te hebben gekregen van de aardbevingsellende. Anderen zijn psychisch in de knel geraakt.

Extra stress
Verder blijkt dat veel mensen door de aardbevingsellende in financiële problemen komen. 'En dat lijdt dat dan weer tot extra stress', zegt onderzoeker Verlinde. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat het vertrouwen in de politiek sterk is gedaald. De landelijke bestuurders komen er het slechtst af.

Rechter
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de stichting Waardevermindering Aardbevingen Groningen (WAG). Die organisatie sleept namens honderden huiseigenaren en twaalf woningcoöperaties de NAM voor de rechter. Daarbij gaat het niet alleen om vergoeding van de waardevermindering, maar ook van immateriële schade.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws