Testcase WMO: Hoogbejaard stel houdt huishoudelijke hulp

De rechtbank in Groningen heeft een bom gelegd onder de bezuinigingen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Een hoogbejaard echtpaar (88 en 89 jaar) houdt ook na 1 januari recht op huishoudelijke hulp. Het stel uit de Friese gemeente Dantumadiel dreigde de hulp juist te verliezen en stapte daarom naar de rechter.

Onterecht
Volgens de Groninger rechtbank is de bezuinigingsmaatregel onterecht. Het stel hoeft het bedrag van 400 euro voorlopig niet zelf op te hoesten.

Een algemene bezuinigingsmaatregel als gevolg van de nieuwe WMO die alle burgers in een gemeente treft, mag niet. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Zelfstandig wonen
Het stel kan dankzij huishoudelijke hulp zelfstandig blijven wonen, maar de gemeente wil die vanaf 1 januari niet meer vergoeden. Het echtpaar en een dochter dochter stapten daarom naar de rechter.

Dat deden ze met de hulp van Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking.

Testcase
Volgens Ieder(in) staat de zaak niet op zichzelf. Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt de organisatie. 'Dantumadiel' is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

Volgens woordvoerder Rolf Smid van Ieder(in) moeten gemeenten het beleid nu wel gaan bijstellen:'Anders worden ze door de rechter teruggefloten en zal er een stortvloed aan bezwaarschriften komen'. Smid snapt wel dat gemeenten moeten bezuinigen, maar niet op de huidige manier. 'Je laat mensen zo aan hun lot over. Dat kan niet de bedoeling zijn'.

Stadskanaal
De gemeente Stadskanaal ging onlangs akkoord met een bezuiniging op de huishoudelijke hulp.
Deel dit artikel:

Recent nieuws