Raad Groningen wil gezamenlijke bevingsaanpak

© Archief RTV Noord
De gemeenteraad van de stad Groningen wil samen met het ommeland optrekken bij de aanpak van de gevolgen van de aardbevingen.
Een groot aantal partijen hamerde tijdens een vergadering woensdagmiddag op de samenwerking met de provincie. Volgens collegepartij GroenLinks is er sprake van een schijntegenstelling. Benni Leemhuis: 'Er is maar één bevingsbied. Alle inwoners hebben hetzelfde belang'. Jimmy Dijk van de SP: 'Het ommeland heeft er een bondgenoot bij.'

Uitbreiding gasakkoord

De ChristenUnie kondigde aan volgende week tijdens de raadsvergadering met een motie te komen het gasakkoord uit te breiden. De partij wil dat de stad wordt meegenomen in de afspraken over maatregelen, zoals het vergoeden van schade en het versterken van bestaande gebouwen en huizen. Woensdag eisten ook Provinciale Staten dit al. Raadslid Edward Koopmans: 'Het is goed om het samen met de regio te doen'.

Kanttekening

Wethouder Roeland van der Schaaf is het eens met de oproep samen met de provincie op te trekken. Maar hij plaatst wel een kanttekening: 'De gevolgen van de aardbevingen zijn hier in de stad wel van een ander kaliber en dat vraagt dus om andere antwoorden.'

Deltaplan voor Groningen

Burgemeester Vreeman wees op de noodzaak van een soort deltaplan voor Groningen. Hij verwijst daarmee naar het pakket maatregelen die het Rijk nam na de watersnood in Zeeland om de dijken daar te versterken.

'Geheimzinnige bijeenkomst'

Tijdens de vergadering waren er nog wat stekeligheden tussen de SP en de andere partijen. Aanleiding was een besloten bijeenkomst woensdagmorgen waarin raadsleden vragen konden stellen over de huidige stand van zaken rond aardbevingen in de stad. De SP wil dat dit in openheid gebeurt en is bij de bijeenkomst weggelopen. Dat de partij het daarna consequent over een 'geheimzinnige bijeenkomst' had, schoot bij onder meer de VVD in het verkeerde keelgat.