Zes jaar cel en tbs voor Alasam S.

Alasam S. is in hoger beroep door het Gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De 29-jarige S. bracht op 13 april 2011 in Baflo zijn vriendin Renske Hekman en agent Dick Haveman om het leven.
Psychotische stoornis

Vanwege volledige ontoerekeningsvatbaarheid werd de moord op zijn vriendin hem niet aangerekend. Ten tijde van de moord op Hekman verkeerde S. volgens het Hof in een acute, kortstondige psychotische stoornis. Doodslag op Haveman achtte het Gerechtshof bewezen. Het hof vindt dat de maatschappij maximaal beschermd moet worden tegen S.

'Tbs voor rest van zijn leven'

De tbs met dwangverpleging is niet gemaximeerd, volgens verslaggever Peter Steinfort: 'En dat zou kunnen betekenen dat S. de rest van zijn leven moet doorbrengen in een tbs-kliniek.'

Van 22 jaar naar zes jaar

De rechtbank in Groningen veroordeelde S. vorig jaar tot 28 jaar cel. Het Openbaar Ministerie eiste in het hoger beroep 22 jaar cel tegen de uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin. 

'Je bent een moordenaar'

De familie van de agent reageerde emotioneel op de uitspraak. 'Je bent een moordenaar', was te horen vanaf de publieke tribune. De familie was lange tijd ontroostbaar en kon pas na enkele minuten de zittingzaal verlaten.
Een oud-collega van Haveman reageerde ook emotioneel: 'Waar doen we het nog voor. Je wordt kapot geschoten en de dader komt weg met zes jaar cel en tbs.'

Twee doden, één gewonde

S. sloeg zijn vriendin Renske met een brandblusser dood. Motoragent Haveman schoot hij neer met zijn dienstwapen. Daarna schoot S. ook op twee dorpsbewoners. Eén ervan raakte gewond.