'Schamen doe ik allang niet meer' #vb14 #dag2

Ze laat graag zien hoe ze leeft en waar ze om moet denken tijdens het winkelen. Maria Franke schaamt zich allang niet meer voor het feit dat ze cliënt is bij de voedselbank.
Ze laat verslaggever Jeroen Berkenbosch zien hoe ze boodschappen doet.
Voor 6000 Groningers is het dagelijks de realiteit. Voor verslaggever Jeroen Berkenbosch maar een week. Hij probeert te leven met minder geld en van een voedselbank pakket. Hij kan natuurlijk niet exact alles ervaren zoals het is. Maar krijgt wel een goede indruk.

Eén supermarkt kan niet

Zo laat Maria aan hem zien dat shoppen bij één supermarkt niet meer kan als je bij de voedselbank zit. De meeste mensen hebben allerlei keuzes in wat ze kunnen kopen. Maria moet goed op de prijs letten.
'Alle prijzen moet je met elkaar vergelijken en je moet alle supermarkten bij langs gaan', vertelt Maria Franke. Ze heeft schulden en is daarom afhankelijk van de voedselbank. 'Schamen doe ik allang niet meer. Iedereen bij de voedselbank zit in hetzelfde schuitje en ik ben blij dat ik daar terecht kan'.

Verleiden

Jeroen leert veel van Franke. 'Je moet je niet laten verleiden door allerlei aanbiedingen. Gewoon kopen wat je echt nodig hebt', vertelt Maria. Ook laat ze zien wat de dure artikelen zijn waar ze voor moet sparen. Toiletpapier, tandpasta, wasmiddel, douchegel. Allemaal producten die voor anderen heel makkelijk zijn om te kopen maar voor Maria Franke niet. 
Bekijk ook het vorige verslag van verslaggever Jeroen Berkenbosch:
Dag 1
Maria Franke koopt producten die ze zelf kan snijden/delen. Zoals cake voor de visite.