Curator Aldel eist achterstallige subsidie op

Curator Erik Eshuis van het failliete Aldel eist nog acht miljoen euro achterstallige subsidie van het ministerie van Economische Zaken.
Potje

Het potje was bedoeld was om bedrijven met een hoog energieverbruik tre compenseren voor het feit dat stroom in het buitenland goedkoper is. De regeling gold voor de jaren 2013 en 2014, maar de subsidie kon pas in 2014 worden aangevraagd. Aldel was toen inmiddels failliet; daarom wil het rijk niet betalen.
De curator wil dat bedrag wel degelijk zien om zoveel mogelijk schuldeisers af te betalen, zegt Eshuis "Aldel heeft over 2013 aan alle eisen voldaan. Als de stroomprijs lager was geweest, zouden leveranciers en andere schuldeisers meer uitbetaald hebben gekregen, dus hebben ze er recht op."

Provincie

Eén van die schuldeisers is de provincie Groningen die in het najaar van 2013 nog 7,5 miljoen euro in het bedrijf pompte, juist met die subsidie in het vooruitzicht als dekking. Ook het UWV heeft geld tegoed van de curator, evenals tal van leveranciers.
Inmiddels is Aldel doorgestart als Klesch Aluminium Delfzijl. De bedoeling is dat de fabriek in de derde week van januari opstart.