Wat gaat burgemeester Eduard van Zuijlen doen?

© Gemeente Menterwolde
Wordt het buigen of barsten voor burgemeester Eduard van Zuijlen van Menterwolde?
De gemeenteraad houdt maandagavond een spoeddebat over een brief van Van Zuijlen, die voor veel ophef heeft gezorgd.
Aanleiding voor de brief is het besluit van de gemeenteraad om achttien werknemers van werkvoorzieningschap met een tijdelijk contract een vaste baan te geven. Van Zuijlen maakt in zijn brief aan de raad duidelijk dat hij het een onverstandig besluit vindt.

Geen geld

Volgens Van Zuijlen heeft de gemeente volgens hem geen geld om achttien mensen in vaste dienst te nemen. Daarnaast vindt hij het niet te verkopen aan andere mensen die bij de gemeente hun baan kwijt raken. Van Zuijlen wil daarom tegenstemmen, als het college van B&W vergadert over het besluit van de raad.

Politieke doodzonde

De SP-fractie noemt dit 'een politieke doodzonde' en eist dat Van Zuijlen het besluit van de raad uitvoert. Blijft hij weigeren, dan moet hij wat de SP betreft opstappen.

Wat doen andere Wedeka-gemeenten?

De andere Wedeka-gemeenten, Veendam, Vlagtwedde en Stadskanaal zetten de tijdelijke contracten wel om in vaste banen. Dat zegt Francis Boen, wethouder van Stadskanaal en lid van het dagelijks bestuur van Wedeka. Boen zegt dat een eventueel 'nee' van Menterwolde hier los van staat.