Haren kiest voor fusie met Tynaarlo, maar kiest Tynaarlo ook voor Haren?

De gemeente Haren wil een fusie met de Drentse gemeente Tynaarlo. Dat heeft het college van B&W maandagmiddag bekend gemaakt.
Drie opties

Er waren nog drie opties over voor Haren:

- een fusie met Groningen en Ten Boer

- samengaan met Tynaarlo

- zelfstandig blijven.
Volgens het college van B&W van Haren is een fusie met een andere gemeente belangrijk
om de kwetsbaarheid van gemeentelijke organisatie te verbeteren en de forse schuldlast aan te pakken. Een samengaan zou ook de dienstverlening aan burgers ten goede komen.
Dorps en groen
In een toelichting op het collegevoorstel laat de Harener wethouder Michiel Verbeek weten dat Haren en Tynaarlo een sterk vergelijkbaar karakter hebben: dorps en groen. Ook werken beide gemeenten al veel samen. Volgens Verbeek kunnen Haren en Tynaarlo samen ervoor zorgen dat tussen Groningen en Assen een groene zoom gehandhaafd blijft.
Inwoners van Haren is eerder gevraagd hoe ze over een fusie denken. Wanneer er gefuseerd moet worden dan kiezen ze voor Tynaarlo en zeker niet voor Groningen. De raad van Haren omarmde daarentegen een jaar geleden overigens nog de optie Ten Boer - Groningen.

Tynaarlo is vraagteken
Of Tynaarlo op het huwelijksaanzoek van Haren in gaat, is nog maar de vraag. Hoe de raad erover denkt is niet duidelijk. Volgens de PvdA bleek eind 2013 na een raadsvergadering dat een ruime meerderheid in Tynaarlo een fusie met de buurgemeente niet ziet zitten. D66 betichtte de PvdA daarop van het manipuleren van informatie, omdat er niet over het idee was gestemd.
Voor de kerst wil het college van Haren met de collega's uit Tynaarlo om de tafel. De raad van Haren praat op 12 januari over het fusie-idee van het college.
Omdat het over een provincieoverschrijdende fusie gaat, moeten zowel de provincie Groningen als Drenthe hun fiat geven. Groningen laat weten de raadsbesluiten van Haren en Tynaarlo af te wachten.