'Gaskraan moet veel verder terug'

Actiegroepen betwijfelen of minister Henk Kamp de gaskraan ver genoeg dicht wil draaien. Het kabinet heeft volgens RTL Nieuws besloten minder gas te winnen om het aantal aardbevingen terug te dringen.
De Groninger Bodem Beweging (GBB) vreest dat het 'om een marginale' teruggang gaat. 'Het heeft pas zin als er een substantiële stap gedaan wordt. Dan hebben wij het over vijftien miljard minder winnen. Om mee te beginnen,' zegt Dick Kleijer van de bodembeweging.

Symbolisch gebaar
Actiegroep Schokkend Groningen gaat er vanuit dat het om een symbolisch gebaar gaat. 'Een half miljard kuub er af of zo. Ons uitgangspunt is nul miljard kuub gas en van daaruit willen wij het gesprek aan gaan,' laat John Lanting van Schokkend Groningen weten.

Dit jaar en ook in 2015 mag er 42,5 miljard kuub aardgas uit het Slochterveld worden gewonnen. De druk om de gaskraan verder terug te draaien wordt steeds groter. Zo liet PvdA-gedeputeerde William Moorlag eerder al weten dat er minder gewonnen moet worden.

Raad van State
De provincie heeft inmiddels aangekondigd naar de Raad van State te stappen als de maatregelen niet ver genoeg gaan. Geëist wordt dat de veiligheid van de inwoners van Groningen gegarandeerd wordt.

PvdA
Kamerleden van zowel de PvdA als oppositiepartijen gaan er ook vanuit dat de gaskraan terug wordt gedraaid. Ook zij vragen zich nu al af of het voldoende zal zijn.

Wanneer komt Kamp?
Het is nog onduidelijk of Kamp woensdag naar Groningen komt om bekend te maken met hoeveel minder gas er wordt gewonnen. Zijn woordvoerder wil daar nog niets over zeggen. Overigens werden maandag alle afspraken van de bewindsman afgezegd omdat hij ziek was.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws