Qbuzz blijft nog twee jaar langer rijden

Qbuzz blijft nog tot eind 2019 het busvervoer in Groningen en Drenthe verzorgen. Het OV-bureau Groningen-Drenthe heeft het contract met twee jaar verlengd.
De concessie van Qbuzz zou eind 2017 aflopen, maar wordt verlengd omdat het OV-bureau tevreden is over de prestaties van het bedrijf. Bovendien wil het OV-bureau, met de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen voor de boeg, een goed ingewerkte busvervoerder hebben.

Bezuinigingen
Het nieuwe contract valt zo'n 11 miljoen euro voordeliger uit dan de huidige concessie. Hierdoor hoeft het OV-bureau in 2016 en 2017 niet te bezuinigen op het busvervoer. In 2018 en 2019 blijven de bezuinigingen 'tot een minimum beperkt', aldus het OV-bureau.

Schonere bussen
Afgesproken is ook dat Qbuzz volgend jaar gaat investeren in nieuwe en schonere bussen. In de stad gaan bovendien twee volledig elektrische bussen rijden. Ook wordt onderzocht of er tussen Delfzijl en Groningen waterstofbussen kunnen rijden.

Nieuwe lijn Q-link
Er komt bovendien een nieuwe Q-link-lijn rond de stad Groningen. Deze gaat mogelijk rijden op het traject Groningen Airport Eelde-Transferium Haren-Groningen. Verder wordt onderzocht of op bepaalde trajecten openbaar vervoer en gemeentelijk doelgroepenvervoer kunnen worden samengevoegd. De eerste proef hiervoor is onlangs gestart in de gemeente Eemsmond.

Goedgekeurd
Het besluit om de concessie te verlengen moet nog wel goedgekeurd worden door de gemeente Groningen en door Provinciale Staten van zowel Groningen als Drenthe.
Deel dit artikel:

Recent nieuws