Schier en Noord-Drenthe bij geméénte Groningen

Groningen krijgt de kop van Drenthe en Schiermonnikoog. Tenminste, als het aan onderzoeksbureau Atlas voor Gemeenten ligt. De gemeente Groningen bestaat dan uit zo'n beetje de hele huidige provincie Groningen.
In de nieuwe Gemeentekaart gaan Roden, Peize, bijna de hele gemeente Tynaarlo en het gebied ten oosten van Kollum op in de gemeente Groningen. Met Drachten ruilen we Opende voor Haulerwijk. Emmen krijgt Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apel.

De grootste
Groningen is zo qua oppervlakte de grootste gemeente van het land. Friesland en Drenthe zijn opgedeeld in ieder vier gemeenten. Zie hier (jpg) de kaart van het Noorden. En hier (jpg) de kaart van heel Nederland.

Efficiënt
Volgens Atlas voor Gemeenten is dit de meest efficiënte herindeling van gemeenten. De onderzoekers hebben alleen statistische gegevens gebruikt over bijvoorbeeld wonen, werk, winkels en cultuur.

'Dit is niet zomaar bedacht. Dit is gebaseerd op hoe mensen zich feitelijk gedragen,' zegt Gerard Marlet van de Atlas voor Gemeenten.

'Belachelijk'
De onderzoekers willen dat de Gemeentekaart gaat bijdragen aan de discussie over gemeentegrenzen.

Burgemeester Hans van der Laan van Noordenveld vindt het plan voor zulke enorme gemeenten helemaal niets. 'Inwoners raken de binding met de gemeente kwijt.'

'Ik zou zeggen: dan kun je ook een gemeente maken van Nederland en dan in zijn totaliteit bij Duitsland voegen. Dat is misschien nog wel veel efficiënter,' aldus Van der Laan.
Meer over dit onderwerp:
herindeling
Deel dit artikel:

Recent nieuws