Winkelbestand Groningen daalt fors

Het winkelbestand in onze provincie is in zes jaar tijd met ruim 10 procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Locatus uit Woerden.
Vooral kernen als Delfzijl, Veendam en ook de traditionele winkelstad Winschoten zagen het aantal winkels afnemen, met soms tientallen procenten. Ook in de stad Groningen verminderde het aantal winkels. Landelijk daalde het aantal winkels de afgelopen zes jaar met 8 procent.

Vergrijzing

Die daling is in onze regio vooral het gevolg van de bevolkingskrimp en van de vergrijzing. Ook de economische crisis en de opkomst van het internetwinkelen speelt een rol, zegt Locatus.

Internet

'Als mensen nu iets moeten kopen maar geen zin hebben om de stad in te gaan, kunnen ze ook op internet terecht. Mensen die echt willen winkelen, willen er ook een leuk dagje uit van maken. Daarvoor zijn ze best bereid om een half uurtje te rijden, naar de grote stad. Een stad als Winschoten heeft daar last van', stelt onderzoeker Gertjan Slob van Locatus.

Outletcentrum

Hij denkt niet dat Winschoten baat heeft bij de komst van een outletcentrum: 'Als dat aan de rand van de stad komt, is de vraag of het stadscentrum daar van mee profiteert.' Hij betwijfelt bovendien of een outletcentrum in Winschoten kans van slagen heeft: 'Er wonen eigenlijk te weinig mensen.'