'Mindfulnesstraining is niet zweverig'

Haren is een van de zes plaatsen in Nederland waar kankerpatiënten meewerken aan een landelijk onderzoek naar het effect van mindfulnesstraining.
Bij mindfulness wordt geprobeerd de innnerlijke rust, het emotioneel evenwicht en het welbevinden van de patiënten te versterken. Dat gebeurt met training om anders om te gaan met de stress. De aandacht van de patiënt richt zich daarbij op naar wat er zich afspeelt in zijn lichaam en gedachten.

Behouden Huys

Volgens mindfulnesstrainer Annetje Brunner traint de patiënt zich om geen oordeel te geven over wat hij of zij bij zich waarneemt. De trainingen worden gehouden in het Behouden Huys in Haren. Dat is een centrum waar kankerpatiënten hulp krijgen bij de verwerking van de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van hun ziekte.
Eerder onderzoek wees al uit dat die effecten van mindfulnesstraining positief zijn. Onderzoekers van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen willen dat graag bevestigd zien bij Nederlandse patiënten.
25 tot 50 procent van de kankerpatiënten heeft psychische klachten waarvoor eigenlijk zorg nodig is. De diagnose en de behandeling veroorzaken stress door de onzekerheden, spanningen en hoog opspelende emoties.

Zweverig?

Het gaat om een vorm van aanvaarden. Dat maakt het mogelijk om er anders op te reageren. Er is dan ook ruimte om contact te maken met het deel van jezelf dat vredig en kalm is, ongeacht de omstandigheden.
'Dat is geen zweverigheid, maar juist heel praktisch', aldus Brunner. In het onderzoek wordt bijgehouden wat de mindfulnesstraining precies voor deze patiënten oplevert.
Patiënten Harm Heuving en Wijnand Hooft zeggen de conclusies daarvan niet af te hoeven wachten. Zij weten nu al wat de training voor hen heeft betekend. Beiden kregen prostaatkanker. Ze zijn lyrisch over de negen trainingssessies die ze tot nu toe volgden.

Ieder mens

Heuving: 'Ik heb veel geleerd hier, ik ben rustiger geworden, opener.' Volgens hem benaderen mensen hem hierdoor ook anders. Stress speelt soms nog wel op, maar hij zegt het nu handvatten te hebben gekregen om dat onder controle te houden.
Eigenlijk had Heuving de mindfulnesstraining al veel eerder willen hebben. 'Patiënt hoef je er niet voor te zijn. Het is voor ieder mens goed'.

Ongeduldig

Ook Wijnand Hooft herstelt goed. Hij zegt boos en ongeduldig te zijn geweest nadat de diagnose werd gesteld. Daardoor stootte hij mensen van zich af: 'Ik was niet te genieten.'
Op zoek naar 'iets' wat hem kon helpen, stuitte hij op een advertentie van het Radboudziekenhuis, waarin patiënten werden gezocht voor het onderzoek.
Hooft zegt een ander mens te zijn geworden door mindfulness. Hij vindt het dan ook jammer dat hij net zijn 9e en laatste training in het Behouden Huys heeft gehad. Maar hij put moed uit het feit dat hij er thuis verder mee kan gaan.

Verzekeraar

Het onderzoek gaat volgend jaar verder met nieuwe deelnemers. Daar kunnen mensen zich nog voor aanmelden.
Brunner hoopt dat de resultaten er van kunnen bijdragen aan de acceptatie van mindfulnesstraining door de ziektekostenverzekeraars. Doorgaans wordt die niet meer vergoed door de basisverzekering. Alleen voor mensen met terugkerende depressies geldt een uitzondering.