Alasam S. gaat in cassatie

Alasam S. gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen de veroordeling in hoger beroep van zes jaar en tbs.
Dat zegt zijn advocaat Mathieu van Linde. S. is het onder meer niet eens met de motivatie van het Hof, dat hem bij de ene moord wel en bij de andere niet toerekeningsvatbaar heeft verklaard.
Een andere reden is volgens Van Linde het feit dat het Hof in de uitspraak geen aandacht heeft besteed aan de rol die het destijds door S. gebruikte anti-depressivum paroxetine heeft gespeeld.
Ook het feit dat het Openbaar Ministerie voorlopige cassatie heeft aangetekend speelt een rol. Dit noopt de verdediging dezelfde stap te nemen, anders beoordeelt de Hoge Raad alleen de bezwaren van het OM.

Drie jaar geleden

De uitgeprocedeerde asielzoeker Alasam S. sloeg ruim drie jaar geleden in Baflo zijn vriendin Renske Hekman dood met een brandblusser. Daarna schoot hij motoragent Dick Haveman op straat dood.

Psychose

S. werd veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar, maar het Hof maakte daar onlangs zes jaar en tbs van. De dader kon door een psychose niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Renske.

Toerekeningsvatbaar

Het Openbaar Ministerie spreekt van een voorlopige cassatie en zoekt de komende tijd in het arrest van het Hof naar aanknopingspunten om de zaak opnieuw tegen het licht te houden. Er zal vooral worden gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van S.