'Ze graven een gat in de grond om te poepen'

Studentes Jolien Brouwer (21) en Monique ter Laan (24) uit Wagenborgen hebben de reis van hun leven achter de rug. Samen met veertig andere vrijwilligers hebben ze een school, een woning en een latrine in Malawi gebouwd.
Inzamelen voor Malawi

Halverwege 2013 ontstaat bij de meiden en de broer van Jolien het idee om vrijwilligerswerk in Afrika te doen.
Per persoon moeten ze vijfentwintighonderd euro betalen, onder meer voor het verblijf en het ticket. Ze organiseren acties en een benefietconcert. Na lang sparen lukt het ze om genoeg geld te sparen en af te reizen naar Malawi.

Kinderen in het donker

'Toen we aankwamen was het pikkedonker' vertelt Monique, 'dus we wisten totaal niet wat we konden verwachten'. Jolien vult aan: 'We werden ontvangen door een grote groep kinderen met liedjes en muziek. Dat was echt bijzonder'.

'Ze zijn zo arm'

Het verblijf heeft diepe indruk gemaakt bij de meiden. 'De mensen zijn zo arm, ze scheren het hoofd kaal omdat ze de kapper niet kunnen betalen. Ook hebben ze geen wc en graven ze gaten in de grond om te poepen' zegt Jolien.

Graag nog eens terug

Ze hebben drie weken lang hard gewerkt aan het schoolgebouw, de woning en het toiletgebouwtje.
Omdat de school van binnen nog niet helemaal af was, willen de studenten graag nog terug. Monique: 'Dan kun je het goed af sluiten en is de cirkel rond. Bovendien ben ik erg nieuwsgierig of en hoe de binnenkant is afgemaakt'.
Of een tweede reis gaat lukken is natuurlijk afwachten, want ze moeten eerst wel weer hard sparen.