Lijst Stulp: 'Gemeente maakt grote fout met subsidie voor Islamitisch Centrum'

Edward Stulp van Lijst Stulp.
Edward Stulp van Lijst Stulp. © Suzanne Stoppels
De gemeente Delfzijl heeft grote fouten gemaakt bij de verdeling van subsidies. Daardoor zijn tenminste 17 sportverenigingen gedupeerd. Dat zegt raadslid Edward Stulp van de Lijst Stulp in de raad van Delfzijl.
Grote fout in subsidiestroom

(Sport)verenigingen uit Delfzijl kunnen op verschillende manieren bij de gemeente in aanmerking komen voor subsidie. Een van die subsidies is dat huurders van een gebouw een vergoeding in de OZB-aanslag kunnen krijgen van de gemeente.
Omdat er volgens Stulp dit jaar een grote fout gemaakt is in die subsidiestroom was deze pot veel sneller leeg dan bedoeld.
'Ontrecht geld ontvangen'
De fout zit volgens Stulp in de subsidie van het Islamitisch Centrum in Delfzijl. Stulp legt uit: 'Dat centrum heeft ontrecht elfduizend euro subsidie gekregen. Het gaat me er niet om dat ze dit moeten terugbetalen.'
'Maar hierdoor kunnen zeventien andere verenigingen nu niets meer krijgen', zegt het raadslid.

Voltigevereniging gedupeerd

Een van die gedupeerden is voltigevereniging 'De Eemsrakkers' uit Holwierde. Bestuurlid Wilma Gerritsen baalt van het subsidiebeleid van de gemeente, want de club krijgt vanaf 2015 geen cent meer.
Gerritsen: 'Eerst werd de jeugdsportsubsidie stopgezet, toen de evenementensubsidie en nu krijgen we ook niets meer voor de OZB aanslag. Komend jaar hebben we nog genoeg sponsorgeld maar hoe het daarna gaat is afwachten.'
'Ik vind het raar dat er wel geld wordt gestopt in kunst, cultuur en bijvoorbeeld het Islamitisch Centrum terwijl op deze manier de sport in de gemeente de das om wordt gedaan', zegt een teleurgestelde Gerritsen.

Angstcultuur

Volgens Gerritsen durven de sportclubs die ook naast de subsidie grepen geen front te vormen: 'Ze zijn bang dat ze dan bijvoorbeeld ook moeten inleveren op de drankenvergunning. Ik heb met de andere clubs gesproken en ik weet hoeveel frustraties er binnen die verenigingen zijn over dit beleid'.

'Vorm een front tegen de gemeente'

Edward Stulp herkent het verhaal van de voltigevereniging, maar staat naar eigen zeggen gedeeltelijk met de rug tegen de muur. 'Als het gaat om sportbeleid is het in de gemeente Delfzijl trekken aan een dood paard.
'Ik roep daarom de gedupeerden in ieder geval op een front te vormen zodat de gemeenteraad en het college inzien dat het echt beter kan en beter moet, als het gaat om de sport in de gemeente', zegt Stulp.

En de wethouder?

Wethouder Jan Menninga (Fractie 2014) gaat over het sportbeleid binnen de gemeente Delfzijl en was niet bereikbaar voor commentaar.