Groningse bedrijven staan in de rij voor Centrum Veilig Wonen

Bijna 200 Groningse bedrijven hebben zich ingeschreven bij het Centrum Veilig Wonen (CVW). De instantie neemt de afhandeling van de aardbevingsschade over van de NAM.
Op dit moment wordt er in de tijdelijke huisvesting aan de Fivelpoort in Appingedam nog druk gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. Komende maandag begint het CVW met de eerste schadeherstelprocedures van de NAM.

Opleiden

Volgens directeur Peter Kruyt van het CVW mogen de bedrijven zich niet zomaar aansluiten bij het Centrum. Ze moeten voldoen aan een aantal criteria: 'We letten erop of ze vakbekwaam zijn, ze moeten zich houden aan veiligheidseisen en ze moeten sociaal-communicatieve vaardigheden hebben. Hierin gaan we ze ook de komende jaren opleiden om op een hoger niveau te komen.'
In het centrum komen 170 mensen te werken. Daarnaast werken bij de aangesloten bedrijven ook nog eens 1.200 mensen. Dat is dus goed voor bijna 1.400 arbeidsplaatsen. Zij gaan allemaal aan de slag met aardbevingsschade. 'En dat is nodig ook, want we moeten duizenden wonigen gaan versterken. Dat is een hele klus. We hebben inmiddels plannen daarvoor gemaakt', zegt de directeur.

Onafhankelijk?

Op de vraag of het CVW wel volledig onafhankelijk is van de NAM, zegt Kruyt: 'We moeten toegeven dat de NAM alles financiert. Maar dat is ook logisch, want ze zijn verantwoordelijk voor de schade. Maar we hoeven niet te rapporteren over individuele gevallen aan de NAM. Ook nemen we experts aan die volledig objectief de schade kunnen en moeten vaststellen.'
Maandag is het dus zover. Na de aardbeving van 2.8 bij Woudbloem dinsdagochtend lopen de schademeldingen op. 'We zetten ons schrap, want we weten zeker dat we aan de bak kunnen', zegt Kruyt.