Seniorensoos Beijum sluit na overlast

Geluidsoverlast en drankmisbruik zijn voor woningcorporatie Patrimonium reden om een ontmoetingsruimte bij een seniorenflat in de stad-Groninger wijk Beijum te sluiten.
Volgens directeur Auke de Vries loopt het de spuigaten uit in de Amkemakoepel, de gezamenlijke huiskamer bij de Amkemaflat.
'Ze zitten hier soms al om drie uur 's middags aan het bier en het moet hier geen kroeg worden. Midden in de nacht zijn ze aan het feesten. Dat is niet de afspraak.'

Eén deur

Ook rommelt het volgens De Vries in het bestuur. De bestuursleden zouden niet door één deur kunnen en slecht communiceren. 'Er zijn geen afspraken mee te maken.'

Negen maanden

In 2013 was de koepel al negen maanden dicht vanwege soortgelijke problemen. Patrimonium zette er toen iemand van WerkPro naast voor het beheer. Dat heeft even geholpen, maar in de loop van dit jaar zou het weer mis zijn gegaan.
Patrimonium wil er nu geen geld en moeite meer in steken en doet op 5 januari de deur dicht.

Een pilsje

De bewoners zijn er verdrietig om. Zij verliezen hun avondjes bingo, klaverjassen en biljarten. Ze herkennen het beeld ook niet. 'De mannen drinken in de pauze van het biljart een pilsje, maar is dat nou zo erg? Dat doen ze thuis ook', zegt de 76-jarige Jantina Kappen in tranen.
Ze heeft reuma en voor haar is 'de koepel' haar enige uitje. De 91-jarige Martha van Haaren sluit zich daarbij aan: 'Straks zitten we weer achter de geraniums.'

Twee kampen

Bestuursvoorzitter Simon Hendriks erkent wel dat er twee kampen zijn in het bestuur. Maar hij vindt sluiting veel te ver gaan. Volgens de bewoners en het bestuur kan de koepel best open blijven.
Maar dat gebeurt niet. Auke de Vries van Patrimonium wil wel nog verder praten in januari, maar op 5 januari is het over en uit.