Meer carbidknallers eisen meer carbidslachtoffers

Op de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen in onze provincie zijn in de nacht van Oud en Nieuw enkele tientallen patiënten behandeld. Dat is niet anders dan voorgaande jaarwisselingen. Wel zijn er meer slachtoffers van ongelukken met carbid.
dit uiteinde, omdat dit goedkoper is dan vuurwerk en minder aan regels is gebonden.

Martini

Bij het Martini Ziekenhuis in Groningen werden 24 feestvierders met 'oud-en-nieuwletsel' behandeld: negen op de spoedeisende hulp en vijftien in het brandwondencentrum.
'Opvallend is wel dat het aantal carbidslachtoffers vrij hoog is: tien. Dat is meer dan vorig jaar', aldus woordvoerder Marieke Ploeg.
Twee mensen moesten uiteindelijk worden opgenomen. Vier mensen hadden alcoholvergiftiging.

UMCG

Ook op de spoedeisende hulp van het UMCG was het relatief rustig: van de dertig patiënten hadden er vijf vuurwerkletsel. Eén persoon moet voortaan vier vingers missen, een ander een oog. Ook brak iemand zijn arm na het schieten met carbid.
Verder waren er een paar mensen met alcoholvergiftiging. 'Maar niet meer dan tijdens een gemiddelde uitgaansdag', vertelt een woordvoerder.

Refaja

In het Refajaziekenhuis in Stadskanaal was het eveneens 'vrij rustig'. In totaal werden daar vier mensen binnengebracht: één met oogletsel door vuurwerk, drie mensen hadden alcoholvergiftiging.