'Ouderen niet bang voor keukentafelgesprek'

Tweederde van de ouderen in onze provincie heeft nog altijd geen 'keukentafelgesprek' gehad. Deze gesprekken gaan over de zorg die de ouderen in de toekomst via de gemeente krijgen. De meesten beginnen daar met vertrouwen aan.
Van de ouderen die al wél zo'n gesprek hebben gehad is 30 procent tevreden en 29 procent redelijk tevreden, over de uitkomsten. Dat blijkt uit een enquête van ouderenbond ANBO.

Overgang
De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat er vooraf grote zorgen waren over de overgang van de thuishulp voor ouderen naar gemeenten.

Vorige week nog bleek dat de WMO-Raad in de stad Groningen geschrokken was dat de gemeente Groningen nu al begonnen is met de afbouw van deze zorg.

Gekort
Gemeenten zijn vanaf nu financieel verantwoordelijk voor de thuishulp aan ouderen. 2015 is een overgangsjaar waarin sommige gemeente al wel, en andere nog niet korten op die zorg.

In individudele keukentafelgesprekken bespreken gemeenten met de betrokken ouderen wat zij eventueel zelf zouden kunnen doen of zelf zouden betalen aan huishoudelijke hulp. Dat is nodig omdat de gemeenten door het Rijk zo'n veertig procent gekort worden op deze zorg.
Deel dit artikel:

Recent nieuws