Vreeman: 'Mensen moeten weten wat er aan de hand is in zaak chroomverf'

Erkenning voor de slachtoffers en duidelijkheid geven over de vraag wie verantwoordelijk is. Dat is volgens voorzitter Ruud Vreeman de belangrijkste taak van zijn commissie die onderzoek doet naar het gebruik van kankerverwekkende Chroom-6-verf bij Defensie.
De verf werd onder meer gebruikt op de voormalige legerbasis in Ter Apel.
Vreeman: 'Mensen hebben recht om te weten wat er aan de hand is. Het onderzoek moet duidelijk maken welke relatie er is tussen de gezondheidsklachten en het omgaan met de stoffen en wie verantwoordelijk is.'

Kritiek

De oud-burgemeester van Groningen heeft ervaring met onderzoeken naar beroepsziekten. Vreeman werd onlangs aangesteld als voorzitter. Hij volgt oud-luchtmachtgeneraal Freek Groen op. Die trok zich in november terug na kritiek van oud-medewerkers van Defensie en de oppositie in de Tweede Kamer. 
Dat gebeurde na een reportage in het TV-programma EenVandaag waaruit bleek dat onder Groens bewind klachten over het werken met de verf genegeerd zijn. Dat gebeurde in de jaren 90 op vliegbasis Twente.

Vooruitlopen

Inmiddels zijn we jaren later en tientallen slachtoffers verder. Vreeman kent de verhalen ook, maar wil niet vooruitlopen op eventuele conclusies: 'Ik stap er met een open gevoel in. Het is een groot vraagstuk, dat we heel grondig gaan bekijken.'
Het onderzoek kan twee jaar in beslag nemen.