De klokken beven wel, maar klinken niet

Mag je de klok luiden of juist niet? Voor veel beheerders van kerken met bevingsschade is dit een reële vraag. Ook voor Liefke Munneke van de Mariakerk in Krewerd. Ze wil dat er een luidprotocol komt.
'Haar' middeleeuwse kerk heeft ook schade. De kerkbeheerder wil problemen met de NAM over de schadeafwikkeling voorkomen. Daarom besloot ze de traditie te doorbreken en het jaar niet in te luiden. Tenminste niet letterlijk.
Op 1 januari was er dus niet het traditionele nij-joarsluden in Krewerd, om één minuut over twaalf. Dat is alleen in de Tweede Wereldoorlog voorgekomen en rond 1970, toen de kerk werd gerestaureerd.
'De mensen begrepen het gelukkig wel', volgens de kerkbeheerder.

Stutten

Het is nog niet zo ernstig gesteld als met de kerken in Zeerijp of Woldendorp, maar er zijn wel veel scheuren. De kerk moet ook gestut worden. Daar heeft Munneke trouwens wel ervaring mee; haar huis staat al twee jaar tussen 63 stutten.
Het is bekend dat klokken luiden schade kan veroorzaken aan de kerk. Daarom staat bij veel kerken de toren ook vaak los van het kerkgebouw.
Munneke wil het risico voorkomen dat de kerk verder beschadigd raakt. Nu zitten er alleen scheuren tussen het schip en de toren. 'Als je de klok luidt, bestaat de kans dat er meer schade komt en dat de NAM ons verwijten maakt en vervolgens moeilijk gaat doen over de schadeafwikkeling.'

Klokkenluidprotocol

Munneke heeft een brief gestuurd naar de NAM. Daarin pleit ze voor een protocol over het klokluiden in het aardbevingsgebied. Het is nu voor veel kerkbeheerders namelijk vaag of ze hun klokken mogen luiden, of niet.
'Ik wil dat er een vrijwaringsbrief komt of een klokkenluidprotocol, desnoods via de Dialoogtafel,' aldus de kerkbeheerder van Krewerd.