Burgemeester Van Beek diep teleurgesteld: 'Er komt geen brandweerkazerne in de Eemshaven'

Volgens burgemeester Marijke van Beek heeft de Veiligheidsregio Groningen vorige maand besloten dat er ondanks eerder gemaakte afspraken geen brandweerkazerne in de Eemshaven komt. De burgemeester baalt als een stekker en is 'zwaar teleurgesteld'.
'Verbijsterd en teleurgesteld'

Van Beek zegt verbijsterd en teleurgesteld te zijn dat de Veiligheidsregio Groningen besloten heeft een kazerne te weren in de Eemshaven. 'We zijn al jaren bezig met een plan om de brandweerzorg in het gebied te waarborgen en dan krijg je dit ineens, dat doe je gewoon niet.'

Masterplan

De burgemeester van de gemeente Eemsmond heeft samen met de gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum en de brandweer een masterplan ontwikkeld waarin onder meer ruimte was voor een kazerne in de Eemshaven.
'Door deze beslissing verdwijnt het plan van tafel. We zijn verbijsterd, het plan komt nota bene uit de koker van de brandweer', zegt Van Beek.

Wat vinden de bedrijven in de Eemshaven?

Ook werkgeversorganisatie SBE (Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta) is verrast door de beslissing van de Veiligheidsregio. 'Officieel weten wij zelfs nog van niets', zegt Cor Zijderveld van de SBE.
'We zijn zeer verbaasd. Als het verhaal klopt dan balen we daar van. De Veiligheidsregio moet dan met goede alternatieven komen om de wettelijk verplichte aanrijdtijden te kunnen waarborgen. En dat is zonder voorzieningen onmogelijk.'
En de Veiligheidsregio Groningen?
Maarten van Wieringen van de Veiligheidsregio Groningen zegt dat Marijke van Beek voor haar beurt spreekt omdat het officiële besluit nog niet genomen is. 'Wel is het masterplan punt van discussie', zegt Van Wieringen.
'Het plan wordt onderzocht en mogelijk worden er andere keuzes gemaakt. Maar ik zeg er wel nadrukkelijk bij, de brandveiligheid in de haven staat sowieso voorop.' Volgens Van Wieringen wordt er in februari definitief een beslissing genomen.