Eis: Taakstraf voor kraanmachinist na dodelijk ongeluk A7

© RTV Noord
'Onvoorzichtig'. Zo noemt de officier van justitie het handelen van een 49-jarige kraanmachinist. Een 88-jarige automobilist overleed, toen hij op de stilstaande kraan botste. De machinist uit Opende hoorde honderd uur taakstraf tegen zich eisen, waarvan vijftig voorwaardelijk.
Op 21 september 2012 knalt het slachtoffer op de kraan, die stilstaat op de oprit naar de A7 bij industrieterrein Westpoort, nabij Hoogkerk. Hij raakt zwaargewond en bezwijkt later in het UMCG.

Oprit afgesloten?

De officier vindt het kwalijk dat de machinist op een oprit van een snelweg stilstond met een voertuig dat maximaal 45 kilometer per uur kan rijden. De Opender verklaart dat hij dacht dat de oprit was afgesloten.

Veiligheid in het gedrang

Door onduidelijkheid over het plaatsen van verkeersborden ontbrak de bewuste avond de snelheidsaanpassing. Meerdere wegwerkers die die avond aan het werk waren gaven bij de politie aan dat het wel vaker mis gaat met de veiligheidseisen, vooral vanwege de werkdruk en het kostenplaatje.

Nieuwe advocaat

De zaak tegen de 27-jarige verantwoordelijke uitvoerder is uitgesteld, omdat zijn onlangs ingehuurde advocaat zich nog moet inlezen.
De uitspraak in de zaak van de kraanmachinist volgt over twee weken.