De Digitale Wereld: Vijf privacytips voor Facebook

© RTV Noord
Facebook wil alles van je weten en alles van je delen. Al helemaal sinds de ingang van de nieuwe privacyregels dit jaar. Social media-expert Jarno Duursma vertelt er vrijdag over in 'De Digitale Wereld'.
Gelukkig heeft Facebook wel uitgebreide instellingen over hoe je gegevens wilt delen. Hier zijn vijf tips waarmee je weer een beetje orde op zaken kan stellen.
Let op: voor alle stappen moet je ingelogd zijn op Facebook.

1. De basis van Facebook's privacy doornemen

Facebook heeft een aparte webpagina waarop je de basisinstellingen van je privacy op het netwerk kan doornemen. Je bepaalt er wat je deelt en wat anderen van je kunnen zien.
Deze pagina heet Privacy basics en bestaat uit drie onderdelen: 'Wat anderen over jou zien', 'Hoe anderen met je communiceren' en 'Wat jij ziet'. Zo zie je bijvoorbeeld hoe je een bericht kan verwijderen. En bepaal je met wie je berichten deelt. Neem je mobiel in de hand en doorloop de vele pagina's. Je krijgt per stap een instructie hoe je de privacy in de mobiele Facebook-app instelt. De instellingen die je doet, gelden daarna ook voor de website.

2. Controleer het taggen van foto's

Het was een leuk feestje vannacht, maar de foto waarop je bent getagd met dat biertje tussen je tanden en die wazige blik in je ogen is misschien niet handig. Gelukkig kun je die tag weer verwijderen.
Houd je de muis over je naam naast de foto. Dan zie je de optie 'tag verwijderen'. In de Facebook-app kun je drie stipjes onderaan de foto drukken en zie je ook 'Tag verwijderen' staan. Als je daarvoor hebt gekozen, kan niemand je op die foto meer taggen.
Maar het kan ook grondiger als je naar deze pagina gaat. Zet het controleren van tags op 'aan'. Dan word je pas getagd als je het zelf goedkeurt.

3. Verwijder jezelf uit reclames

Je ziet ze wel staan in de nieuwsfeed van Facebook: gesponsorde berichten met likes van je vrienden. Facebook doet dat net zo goed bij jou, als je pagina's van merken en producten liket. Daar kan je gelukkig wat aan doen.
Ga naar deze pagina, klik op 'Bewerken' achter 'Advertenties en vrienden' en kies voor 'Niemand'. Dan ben je ervan verlost.
Als je het helemaal goed wil doen, klik je daaronder op de European Digital Advertising Alliance en zet je alle reclamemogelijkheden met jouw naam op internet uit. Dat kan met de rode knop onderin beeld: 'Alle bedrijven uitzetten'.

4. Bepaal wat apps van je mogen weten

Je kent het wel: je logt even snel in via Facebook, zodat je verder kan spelen in Candy Crush of een ander verslavend spelletje. Maar zodra je op de Facebook-login knop drukt in een applicatie, deel je al allerlei informatie met Facebook én de app.
Fijn dus dat deze aparte pagina er is. Daar kun je dat informatiedelen weer stoppen. Klik op het kruisje achter apps en games die je niet meer gebruikt, en je verwijdert de Facebook-koppeling weer.

5. Genoeg van Facebook? Stop ermee!

Als je wilt stoppen met Facebook, kan je op bijna elke privacy-pagina drukken op de knop 'Facebook deactiveren'. Maar daarmee verwijder je nog niets! Alle berichten, likes, pagina's en groepen blijven bestaan, tot je de volgende keer weer inlogt bij Facebook. Daar schiet je dus niet zoveel mee op.
Wil je Facebook écht verwijderen? Doe dan het volgende:
- Wis eerst je sporen zoveel mogelijk uit met de stappen 1, 2, 3 en 4. Dus ontdoe foto's van tags, verwijder de apps die je informatie kunnen gebruiken en verwijder jezelf uit reclames.
- Ga daarna na de pagina Facebook verwijderen, vul je wachtwoord in en wis je profiel.
- Als je de komende 14 dagen niet inlogt, is je account gewist.