Spervuur aan Kamervragen over gaswinning voor Kamp

© Archief RTV Noord
De fracties in de Tweede Kamer hebben minister Kamp (Economische Zaken) veel vragen gesteld over zijn plannen met de gaswinning in het Groningenveld.
Eind vorig jaar besloot de minister dat de productie verder moet worden teruggeschroefd naar 39,4 miljard kubieke meter per jaar om het risico op aardbevingen te verminderen.


Zelf kiezen?

VVD-Kamerlid Rene Leegte wil van de minister weten of er geen andere methode is om het risico op bevingen te reduceren, los van de gaswinning. Hij vraagt verder of inwoners van Groningen zelf mogen bepalen welk bedrijf hun woning gaat herstellen of verstevigen. Of dat ze verplicht zijn om in zee te gaan met de aannemer die het Centrum Veilig Wonen (CVW) selecteert.

'Hoeveel doden?'

Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wil weten welk onheil de Groninger bevolking nog te wachten staat. Ze vraagt de minister hoeveel doden er kunnen vallen als gevolg van de aardbevingen. Van Tongeren heeft de minister alleen al 80 schriftelijke vragen gesteld over de gaswinning in het Groningenveld.

Waardedaling

De partijen willen ook informatie over de waardedaling van de woningen. Verder zijn ze benieuwd hoeveel mensen hun huis uit moeten. Daarnaast is het de fracties nog niet duidelijk welk gebied nu precies gerekend wordt tot het Groningenveld.

Werkbezoek en hoorzitting

De Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken brengt volgende week een werkbezoek aan Groningen. Op 28 januari houdt ze in Den Haag een hoorzitting over de gaswinning.