Drie jonge Groningse onderzoekers naar buitenlandse topinstituten

© Flickr/Bert Kaufmann (Creative Commons)
Net gepromoveerd en meteen twee jaar naar het buitenland om onderzoek te doen aan een buitenlands topinstituut. Die kans krijgen drie wetenschappers van de RUG en UMCG dankzij de Rubicon beurs.
94 onderzoekers dienden een aanvraag voor de beurs in. Vijftien Nederlandse onderzoekers waren uiteindelijk de gelukkigen.
De wetenschappers kunnen met de beurs 24 maanden onderzoek doen.

Vogels

Tamara Lok doet onderzoek naar het aanpassingsvermogen van trekvogels. Ze kijkt hoe de dieren omgaan met veranderingen in hun leefomgeving. Lok gaat naar het National Centre for Scientific Research, Biostatistics and Population Biology Group in Frankrijk.

Enzymen

Ook Willem Velema krijgt een beurs. Hij gaat naar Stanford University in de Verenigde Staten om een nieuwe sensor te maken. Die sensor moet een enzym in kankercellen zichtbaar maken onder de microscoop. Zo kan voorspeld worden of chemotherapie zin heeft bij een patiënt.

DNA

Harm-Jan Westra gaat naar de Harvard Medical School in de Verenigde Staten. Hij gaat daar onderzoeken wat er in het DNA gebeurt van cellen van het afweersysteem. Zo wordt duidelijk waarom mensen bepaalde ziektes krijgen.