Plasterk biedt miljoenen voor herindeling in Noord-Groningen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken belooft zeven gemeenten uit Noord-Groningen te compenseren voor het verlies van rijksinkomsten als ze fuseren.
Dat blijkt uit een brief van de minister aan de burgemeesters van de betrokken gemeenten.
De zeven Noord-Groningse gemeenten zouden, als ze samen gaan, geconfronteerd worden met een flinke achteruitgang in hun uitkering uit het gemeentefonds van het Rijk. Samen zouden ze vijf miljoen euro minder te besteden hebben.

Erkenning

Minister Plasterk erkent dat dit een forse achteruitgang is. Hij belooft de zeven gemeenten daarom een extra bedrag van twee miljoen euro per jaar, dat vier jaar lang wordt uitgekeerd. Ze krijgen dan in totaal een compensatie van acht miljoen euro.

'Mooi meegenomen'

Burgemeester Bakker van Bedum zegt in een reactie dat het extra geld van Plasterk 'mooi meegenomen' is. Maar de nieuwe herindelingsgemeente in Noord-Groningen, die qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland wordt, heeft toch meer geld nodig van het Rijk of de provincie als ze een goede start wil maken.
De nieuwe herindelingsgemeente in Noord-Groningen zou moeten bestaan uit de huidige gemeenten Bedum, de Marne, Eemsmond, Winsum, Delfzijl, Loppersum en Appingedam.