Medewerkers werkvoorzieningsschap lachen om medische dossiers

Medewerkers van werkvoorzieningsschap Synergon hebben dagelijks grote lol om de medische dossiers van duizenden Groningers.
Het gaat om gegevens van patiënten van het voormalig Academisch Ziekenhuis Groningen.

Medewerkers van Synergon moeten in opdracht van afvalverwerker Virol de röntgenfoto's scheiden van het papier. Pas daarna wordt alles vernietigd.

Medewerkers nemen de tijd om de dossiers uitgebreid te bekijken en maken grappen en grollen over wat ze zien.

Hagel
Zo is er het voorbeeld van een röntgenfoto van iemand die is neergeschoten in de schaamstreek. Die foto ging rond terwijl dingen zijn geroepen als: 'Kijk, hij heeft het hagel bij de kloten!' De gegevens zijn van zo'n groot patiëntenbestand, dat voor sommigen ook dossiers van bekenden voorbij kwamen.

RTV Noord
RTV Noord heeft een aantal van de medische dossiers in handen gekregen. Het gaat om röntgenfoto's, beschrijvingen van ziektebeelden, namen, geboortedata en ook adressen.

Falend toezicht?
Het UMCG heeft al jaren een contract met afvalverwerker Virol voor de vernietiging en opslag van oude dossiers. Met medeweten van het ziekenhuis schakelt Virol Synergon in om de dossiers te sorteren.

Het ziekenhuis eiste wel dat er toezicht wordt gehouden op de medewerkers en dat dit in een afgesloten ruimte plaats vond.

Onmiddellijk stoppen
Voor het ziekenhuis en Virol is het reden de dossiers direct bij Synergon weg te halen. Virol en Synergon doen onderzoek naar de gang van zaken.

Ze verklaren gezamenlijk 'dat er naar alle waarschijnlijkheid een misstap door één van de Synergon-medewerkers is begaan.' Ze betreuren de situatie. 'We hebben passende maatregelen genomen en de werkzaamheden per direct stopgezet. Er wordt aangifte gedaan.'

Het UMCG laat weten dat de uitkomst van het onderzoek van Synergon zal bepalen hoe de samenwerking met het werkvoorzieningsschap en Virol wordt voortgezet.
Deel dit artikel:

Recent nieuws