Rechtszaak tegen rookverbod is definitief van de baan

De aangekondigde rechtszaak tegen het algehele rookverbod in de horeca gaat niet door. Dat heeft eigenaar Gerhard Sannes van café De Kachel in Groningen bekend gemaakt.
Om tegen de Staat te kunnen procederen was er minimaal 30.000 euro nodig. 'Maar de afgelopen maanden is er slechts 1400 euro in de 'oorlogspot' gestort', zo vertelt een teleurgestelde Sannes.
Sinds oktober vorig jaar mag er in geen enkele kroeg meer worden gerookt. Ook niet in de kleine cafés zonder personeel zoals De Kachel, waarvoor een uitzondering werd gemaakt.

Oorlogspot

Sannes kwam in opstand tegen het besluit van staatssecretaris Van Rhijn en bedacht het plan voor een 'oorlogspot'.
'Uiteindelijk hebben slechts veertien horeca-ondernemers geld in de pot gestort. Zij krijgen hun geld keurig netjes terug', zegt Sannes.
De rechtszaak is dus van de baan. De kosten om het proces tegen de Staat op te starten bedragen alleen al 30.000 euro. Maar daar blijft het niet bij', weet Sannes uit ervaring.

Kosten tot een ton

De totale kosten zouden waarschijnlijk uitkomen op een bedrag tussen 75.000 en 100.000 duizend euro. En dat geld is er dus niet.'
Mocht zich alsnog een weldoener melden, dan liggen de plannen klaar.

Voorvechters De Kachel
Café De Kachel heeft zich altijd verzet tegen het rookverbod in de horeca. Het was het
eerste café in Nederland dat werd veroordeeld omdat de eigenaren weigerden om de asbak van de bar te halen. In 2011 werden de broers in hoger beroep vrijgesproken.
Maar nu is het dus definitief over en uit. 'De strijd is gestreden. We geven het roken op', aldus Gerhard Sannes tegenover RTV Noord.