Plan voor crematorium onder de rook van Stad

Er zijn plannen voor de bouw van een crematorium ten noorden van de wijk Ter Borch bij de stad Groningen. De beoogde locatie ligt tussen de A7 en de Bruilwering.
Het stuk grond is van de gemeente Tynaarlo. Omwonenden zijn donderdag per brief op de hoogte gesteld.
Woordvoerder Berend Kupers van de gemeente benadrukt dat er binnen een straal van vijfhonderd meter van de plek nauwelijks mensen wonen. Het college van B&W legt het plan binnenkort voor aan de gemeenteraad van Tynaarlo.

Stijgen

Initiatiefnemer is Bert van der Weide, eigenaar van het startende bedrijf Re-Spectrum Crematoria bv. Hij is bezig met het realiseren van drie crematoria, waaronder dus één bij Ter Borch. Van der Weide verwacht dat het aantal crematies de komende jaren nog meer zal stijgen dan tot nu toe het geval is.
Van der Weide wil de concurrentie aangaan met Yarden, de eigenaar van het crematorium aan de noordkant van de stad. 'Niet op prijs maar op kwaliteit. Ik wil iets toevoegen wat er nog niet is'.

Positief

Het plan vergt een investering van enkele miljoenen euro's. Van der Weide zegt dat de banken 'positief zijn'. Hij hoopt dat het crematorium in 2016 in bedrijf kan worden genomen. De eerste schetsen voor het gebouw zijn inmiddels klaar.
De plek waar het crematorium moet komen, is op dit moment nauwelijks per auto bereikbaar. Daarvoor moet een aparte weg worden aangelegd. Dat komt voor rekening van de gemeente Tynaarlo.