Groningen maakt statement met gigantisch laser-potlood op Martinitoren

Op de Martinitoren in de stad is vrijdagavond een groot potlood geprojecteerd. Daarmee wil Groningen tijdens Eurosonic Air een statement maken: 'Wij zijn voor vrijheid van meningsuiting'.
Vlak voor het programma van Eurosonic Air, om 19.30 uur, zijn alle lichten op de Grote Markt en op de Martinitoren gedoofd.
Op dat moment wordt het potlood met een laserprojectie op de toren 'geplakt'.
Het potlood is een initiatief van de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool. Ook Academie Minverva, het Prins Claus Conservatorium en het Kenniscentrum Kunst en Samenleving dragen hun steentje bij.

#martinipotlood

De initiatiefnemers hopen dat alle bezoekers van Eurosonic Air een foto van de Martinitoren via social media willen verspreiden. 'Door #martinipotlood te gebruiken moet het statement extra kracht worden bijgezet.'

Groningen = vrijheid

Het lichtstatement is bedacht door Bjorn Eerkes, docent aan Minerva: 'Groningen is een vrije stad met veel studenten. Er heerst een optimistische, bruisende sfeer die alleen in vrijheid kan bestaan.'
Eurosonic Noorderslag is een mooie aanleiding, zegt hij: 'Groningen is dan hét podium voor de vrije kunst en muziek in Europa. Een mooie aanleiding om aan de wereld te laten zien dat Groningen vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan'.
Groningen, Martinitoren

— Joop Rose (@roselelie)