Welke actiegroepen verzetten zich tegen de gaswinning?

© RTV Noord/Jeroen Berkenbosch
De strijd tegen de gaswinning levert een hoop actiegroepen op. Sinds dit weekend voegt GAS (Ga Anders Stemmen) zich bij de actievoerders. Wij zien door het bomen het bos niet meer en maakten een overzicht. Welke groepen timmeren het hardst aan de weg?
Schokkend Groningen

John Lanting riep in Altijd wat Anders op een vuist te maken tegen de NAM. Daarom startte een aantal initiatiefnemers op 13 mei 2013 de actiegroep
. Ze kwamen veelvuldig in het nieuws. Zo bezette John op 12 januari 2014 een gaswinningslocatie van de NAM bij 't Zandt. De beweging roept mensen op met ludieke acties aandacht te vragen voor het gaswinningprobleem.

Groninger Bodem Beweging

Jelle van der Knoop en Hilda Groeneveld richtten op zes november 2009 de Vereniging van Schadelijder van de Bodembeweging door Gaswinning in Groningen op, kortweg Groninger Bodem Beweging. Onder leiding van Corine Jansen zet de beweging zich in voor de Groningse bevolking. De belangenvereniging biedt haar leden hulp aan bij de afhandeling van de schade. Het gezicht van de beweging is Lambert de Bont. Samen met Jansen zit hij aan de Dialoogtafel.

Groningen in Opstand

Op 30 december 2013 gaf Bram Reinders uit Farmsum het startsein voor deze beweging. Aanleiding was de sluiting van Aldel in Delfzijl. Daarna richtten ze zich op de gaswinning in onze provincie. Groningen in Opstand stopte in juni 2014 met haar website. Inmiddels heeft Bram Reinders de Facebookpagina nieuw leven ingeblazen.

GroenFront!

In 1980 ontstond in Amerika de actiegroep Earth First. Daaruit ontstond het Nederlandse, maar inmiddels ook het Belgische Groenfront!. En nu dus ook actief in onze provincie. Ze zetten zich voornamelijk in vanwege de klimaatcrises. Op 16 januari protesteerden leden nog op het plein bij het UMCG, tijdens een bezoek van twaalf Tweede Kamerleden aan het ziekenhuis.

Groningen Noord

In vergelijking met de andere actiegroepen kiest Groningen Noord een andere koers. Door het maken van mini-documentaires, het organiseren van een festival en het bedenken van een toekomstvisie, probeert de actiegroep het leven in het bevingsgebied wat aangenamer te maken en promoot het het gebied. De actiegroep is een initiatief van 25 betrokken inwoners uit de regio.

Actiegroep Fossielvrij

Ze hoorden Kamerlid René Leegte in de trein praten over de gastactiek van de VVD. Het kostte de VVD'er het woordvoerderschap. De actiegroep wil dat tachtig procent van de fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, in de grond blijven zitten. Ze willen met andere woorden een honderd procent duurzame wereld.

GAS

Dit is de nieuwste beweging. Er is nog niet zoveel bekend over deze beweging, maar naar verluidt is het een initiatief van bestuurders, vrijdenkers, ondernemers, juristen, kunstenaars, intellectuelen, journalisten en betrokken Groningers. Ga Anders Stemmen roept Groningers op hun lidmaatschap van een politieke partij openlijk op te zeggen en zich bij hen aan te sluiten.
NB: de lijst is samengesteld op basis van een eigen website, publiciteit in de media en/of omvang.