Snellere spoorverbinding Groningen-Bremen is stapje dichterbij

Een snellere spoorverbinding tussen Groningen en Bremen is weer een stapje dichterbij. Het bezoek van het provinciebestuur aan Leer en Oldenburg heeft daar waarschijnlijk aan bijgedragen.
De Groningers waren maandag in Duitsland om de plaatselijke overheden ervan te overtuigen dat de komst van een snellere verbinding voor beide kanten van de grens goed zou zijn.

Drie kwartier sneller

De snellere verbinding moet het mogelijk maken binnen twee uur van Groningen naar Bremen te reizen. Nu duurt zo'n reis nog twee uur en drie kwartier.
Volgens gedeputeerde Mark Boumans was het een vruchtbaar bezoek: 'De Duitsers dachten eerst dat het te mooi is om waar te zijn. Hoe kan het dat de Nederlanders in Duitsland willen investeren? Daar zit vast iets achter.'
De Duitsers vrezen voor toenemend goederenvervoer op de lijn. Boumans heeft die zorgen kunnen wegnemen.

Verbondenheid

'Nu hebben we opnieuw kunnen uitleggen wat we precies willen en waarom de Noord-Nederlandse economie zo verbonden is met de Noord-Duitse economie', zegt de VVD'er.
'Infrastructuur en bereikbaarheid zijn belangrijk voor de arbeidsmarkten. Daar zijn ze nu enthousiast voor te maken.'
'Ze hebben eigenlijk geen geld, er zijn wel wat knelpunten. Maar toch ontstaat er nu een beweging in Duitsland die kansen ziet', zegt Boumans.

Lobbyen

Alleen het de parlementen in Hannover en Berlijn moeten nog worden overtuigd. De door Groningen bezochte Duitse overheden gaan daar actief lobbyen.
Voor het project is 150 miljoen euro nodig. Groningen heeft 87 miljoen euro opzij gelegd en het Rijk wil 7 miljoen bijdragen. De rest moet van de Duitsers en Europa komen.