Oogheelkunde UMCG kan patiëntenstroom amper aan

De polikliniek van de afdeling Oogheelkunde in het UMCG is overbelast. De wachtlijsten zijn inmiddels zo lang dat patiënten voor bijvoorbeeld hun jaarlijkse controle niet na een jaar maar pas na zestien maanden aan de beurt zijn.
Dat
die patiënten meekrijgen als ze zich melden aan de balie van de polikliniek. De brief is ondertekend door professor Nomdo Jansonius, hoofd van de afdeling Oogheelkunde.

Wachtlijsten

Jansonius legt daarin uit dat het aantal bezoeken aan de kliniek de laatste jaren sterk is gestegen. Vooral babyboomers overspoelen de poli omdat zij een leeftijd bereiken waarop oogziekten vaker voorkomen. Tegelijkertijd nemen de financiële mogelijkheden af, aldus de professor.
'We hebben inmiddels lange wachtlijsten voor niet-acute operaties en ook lukt het ons niet meer om alle patiënten binnen de afgesproken tijd op de polikliniek te kunnen zien,' schrijft Jansonius.

Te weinig capaciteit

Volgens het afdelingshoofd kunnen veel patiënten op zich goed terecht in een algemeen ziekenhuis (tweedelijnszorg). Dat gebeurt niet 'omdat er in onze regio al jaren te weinig capaciteit voor oogheelkundige zorg is'.

Derdelijnszorg

Volgens Jansonius willen zorgverzekeraars dat het UMCG zich richt op patiënten met ernstige of complexe oogafwijkingen (de zogeheten derdelijnszorg). 'De vraag waar onze tweedelijnspatiënten dan heen kunnen blijft vooralsnog onbeantwoord. De capaciteit in de regio groeit dus evenmin en raakt dus verder achterop.'

Refaja

Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal zegt dat er inderdaad een extra toestroom van patiënten is vanuit het UMCG. Die stijging komt nog eens bovenop de toename die er al is door de vergrijzing en toename van patiëntenaantallen doordat er meer behandelmogelijkheden zijn. Het Refaja probeert de toestroom het hoofd te bieden door meer spreekuren te draaien en door specialistische verpleegkundigen in te zetten. Het personeelstekort blijft want het Refaja heeft al lange tijd een vacature voor een oogarts voor 0,8 fte.

Ander ziekenhuis

Uit de brief blijkt verder dat Jansonius de gang van zaken betreurt. 'Maar het is op dit moment niet anders. Het staat u uiteraard vrij om - bijvoorbeeld via uw verzekeraar - een ander ziekenhuis te zoeken. Misschien is er elders in het land nog wel wat ruimte.'
Het UMCG heeft aangegeven donderdag met een toelichting te komen op de brief.