Duidelijkheid over fusie Haren-Tynaarlo blijft uit

© Henk Binnendijk/Groningen in Beeld
Gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) gaat overleggen met Haren en de provincie Drenthe over een mogelijke fusie van de gemeenten Haren en Tynaarlo.
Dat is de uitkomst van het gesprek dat Wilpstra en burgemeester Thijsen van Tynaarlo donderdagmiddag hadden.
Thijsen wilde het liefst nu al een antwoord op de vraag of de provincie Groningen wil meewerken aan een herindeling over de provinciegrens heen.

Afwachten
Tynaarlo wacht nu de uitkomst van gesprekken met Haren en Drenthe af. Als Groningen de fusie niet afwijst, dan gaat Tynaarlo volgens Thijsen op papier zetten hoe zijn gemeente er in 2018 uit zal zien. Verder wil hij weten welke bestuurlijke trends er in gemeenteland zijn en welke voordelen Tynaarlo van een samengaan met Haren heeft.
Dat zal dan moeten leiden tot een afgewogen besluit van de gemeenteraad. Wijst Groningen een grensoverschrijdende fusie af, dan is het wat de burgemeester betreft einde verhaal.

Herindeling

Haren maakt onderdeel uit van de gemeentelijke herindeling, waarbij de 23 bestaande gemeenten opgaan in zes nieuwe. Haren zou bij Groningen en Ten Boer moeten, maar de gemeenteraad koos voor plattelandsgemeente Tynaarlo.