Dialyse Centrum Groningen wil leven patiënt makkelijker maken

© SXC/Adam Ciesielski (Creative Commons)
Het Dialyse Centrum Groningen (DCG) gaat er de komende vijf jaar alles aan doen om het leven van patiënten met nierfalen gemakkelijker te maken. Naast de behandeling moeten zij in staat zijn hun eigen leven te kunnen blijven leiden.
Bij nierfalen neemt een dialysemachine de functie van de nieren over om zo afvalstoffen kwijt te raken. Maar wekelijks kost het de patiënt minimaal twaalf uur om het bloed te filteren. Die machine moet dat minder erg maken.

Mouw aan passen

'Patiënten zijn steeds zelfredzamer en willen de dialyse goed in hun leven laten passen', zegt directeur patiëntenzorg Ralf Westerhuis. 'Daar willen we met verschillende dialysebehandelingen een mouw aan passen.'
Zo komt het DCG bijvoorbeeld straks vaker bij mensen thuis.
'Het grote voordeel hiervan is dat de behandeling plaats kan vinden wanneer het de patiënt past, bijvoorbeeld 's nachts', legt algemeen directeur Tanja Lips van het DCG uit.

Langer filteren

Bij een nachtelijke dialyse kan de patiënt zo'n 7,5 uur dialyseren. De machine kan daardoor langer filteren. 'Dit komt fysieke klachten zoals vermoeidheid ten goede en draagt er aan bij dat de patiënt minder beperkingen heeft qua eten en drinken', stelt Westerhuis.