Wethouder Veendam: 'Provincie is onbetrouwbaar'

Wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen) is boos op de provincie Groningen.
In het radioprogramma De Week tot Eén reageerde de politicus fel op de nieuwe koers voor het bouwproject Blauwestad.
Schmaal noemt de koerswijziging een voorbeeld van 'onbetrouwbaar' provinciebeleid.

Kleinere kavels

Gedeputeerde Staghouwer (ChristenUnie) maakte eerder deze week bekend dat er in Blauwestad ruimte komt voor kleinere bouwkavels. Hierdoor kunnen woningen tegen een lager tarief worden aangeboden.

'Provincie schendt afspraken'

Volgens wethouder Schmaal schendt de provincie hiermee afspraken uit het verleden, omdat Blauwestad zich vooral zou richten op luxe woningen en daarmee inwoners van buiten de provinciegrenzen zou trekken.
Ook maakt Schmaal zich boos over het feit dat de gemeente Oldambt en Delfzijl volgens hem bovenmatig financiële steun ontvangen: 'Wij slaan elkaar de hersens in over de besteding van tienduizend euro terwijl via de achterdeur miljoenen naar Oldambt en Delfzijl gaan .'

Miljoenen naar Winschoten en Delfzijl

Schmaal doelt daarmee op provinciale steun om de centra van Winschoten en Delfzijl op te knappen: 'Je kunt beter bij de achterdeur zitten, dan aan de voorkant in overleg (met de provincie) je tijd te verdoen.'

Wethouder Pekela ook boos

Eerder deze week reageerde wethouder Jaap van Mannekes (Samen voor Pekela) van de gemeente Pekela ook al woedend op de nieuwe plannen voor Blauwestad. Van Mannekes dreigt het overleg met de provincie de rug toe te keren.
Collega-wethouder Schmaal valt hem bij: 'Het heeft geen enkele zin om met de provincie te overleggen.'