Journalisten huis-aan-huisbladen voelen zich 'genaaid'

© Nico Swart
De journalisten van de huis-aan-huisbladen die onder de NDC Mediagroep vallen voelen zich 'genaaid' door de directie.
Vrijwel alle medewerkers daar verliezen hun baan in de huidige reorganisatie bij de uitgeverij.

Kwaad bloed

Maandag deed de journalistenvakbond NVJ al een oproep om het personeel van de weekbladen net zo te behandelen als de journalisten van de dagbladen. Die redden vorige week 19 banen bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant door uren in te leveren.
Een soortgelijke mogelijkheid krijgt het personeel van de huis-aan-huisbladen niet en dat zet kwaad bloed.
ZZP'er 
'De dagbladen zijn altijd dominant geweest en dat is ook wel logisch, maar het klopt niet dat andere afdelingen zo worden benadeeld. We voelen ons genaaid', aldus een medewerker. 'De solidariteit geldt blijkbaar niet voor weekblad-personeel.'
De directie wil per 1 juli 25 van de 30 banen schrappen. De journalisten kunnen voor een deel terugkomen als ZZP'er.

Sympathie

Overigens spreken de redactieraden van beide dagbladen in hun advies over de reorganisatie hun sympathie uit voor de collega's bij de huis-aan-huisbladen.
De raad van het Dagblad van het Noorden schrijft: 'het verlies van zoveel collega's doet pijn.'
De redactieraad van de Leeuwarder Courant houdt een stevig pleidooi voor behoud van de weekbladen, omdat die van groot belang zouden zijn voor de lokale journalistiek.
Ook vreest de raad dat de Leeuwarder Courant z'n nieuwsdrempel moet verlagen om zo 'het deficit in de serieuze lokale verslaggeving als het ware te compenseren'. 
Verder waarschuwt de redactieraad dat de weekbladmedewerkers mogelijk helemaal niet willen terugkomen als ZZP'er. 'De Raad zal zich verzetten tegen een beroep op de LC-redactie om eventuele onverhoopte witte plekken in de huis-aan-huisbladen op te vullen.'