Bewoners aardbevingsgebied willen opkoopregeling

Groningers die gebukt gaan onder aardbevingsellende willen dat hun huis wordt opgekocht. Dat blijkt uit een enquête onder vijfhonderd Groningse leden van de Vereniging Eigen Huis.
Veel huizen zijn onverkoopbaar door de aardbevingen. Vooral ouderen komen in de problemen, doordat ze de waarde van hun huis als pensioen achter de hand hielden.

Huren

Zij willen dat de NAM hun huizen koopt. Indien mogelijk willen ze hun woning nog een tijd kunnen huren van de NAM.
De uitkomst van het onderzoek is woensdag bekendgemaakt bij de hoorzitting van de vaste kamercommissie Economische Zaken over de gaswinning.

'Eindelijk ingrijpen'

Daar deed directeur Rob Mulder een dringend beroep op de Tweede Kamer 'om eindelijk eens in te grijpen'. 'Er moet een einde komen aan het pappen en nathouden', zei Mulder.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel bewoners van het aardbevingsgebied zich niet serieus genomen voelen. Ze hebben weinig vertrouwen in de autoriteiten.

'Stapels rapporten'

'Over de aardbevingen in Groningen verschijnen stapels rapporten en worden talloze commissies in het leven geroepen. Dat gebeurt over de hoofden van de mensen heen', concludeert de belangenvereniging.