Partijen bakkeleien over debat rapport onderzoeksraad

© RTV Noord/NOS
De oppositie in de Tweede Kamer is slecht te spreken over de coalitiepartijen PvdA en VVD. Die zouden 'geen behoefte' hebben aan een Kamerdebat over het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
De regeringspartijen vinden volgens CDA-kamerlid Agnes Mulder een plenair debat niet nodig. De VVD en PvdA zijn daar op hun beurt verbaasd over. Ze vinden dat er weinig aan de hand is, omdat ze het rapport willen behandelen in een algemeen overleg. 'Daar krijgt het zelfs meer aandacht dan in een plenair debat.'
Mulder denkt daar anders over. 'Dat rapport heeft door het uitlekken al tot zoveel commotie in Groningen geleid, dat moet je wel centraal in een plenair debat behandelen. Groningen heeft daar recht op', vindt Mulder, gesteund door onder meer D66 en GroenLinks.

Alleen oog voor opbrengsten

De vernietigende conclusies uit het rapport werden begin januari naar buiten gebracht door RTV Noord en de NOS. Er komt uit naar voren dat de NAM en het ministerie van Economische Zaken jarenlang alleen ogen hebben gehad voor de gasopbrengsten en niet voor de veiligheid van Groningers. Ook adviesorgaan Staatstoezicht op de Mijnen, TNO en KNMI krijgen er stevig van langs.
Het definitieve rapport wordt 18 februari gepresenteerd door de onderzoeksraad. Dat is na het kamerdebat over het gasbesluit van minister Henk Kamp.