Busbedrijven verzetten zich tegen verlenging contract tussen provincie en Qbuzz

© Erik Hogeboom/RTV Noord
Vier OV-bedrijven vinden het oneerlijk dat Qbuzz sowieso twee jaar langer het busvervoer in Groningen en Drenthe mag organiseren. Dat schrijft hun advocaat in een brief aan de provincie.
Het gaat om Arriva, Connexxion, Veolia en Syntus. Deze vervoerders hebben zich verenigd in De Federatie Nederlandse Mobiliteitsbedrijven.

Contract verlengen

Eind vorig jaar besloten provincies Groningen en Drenthe aangesloten gemeenten om het contract met Qbuzz te verlengen tot eind 2019. De overeenkomst met Qbuzz zou eind 2017 aflopen.
Volgens de Drenste gedeputeerde Henk Brink is tot de verlenging besloten omdat het financiële voordelen oplevert en omdat er in de regio Assen-Groningen veel werkzaamheden aankomen, die vragen om een ervaren vervoerder.

Onrechtmatig

Volgens de advocaat van de Federatie Nederlandse Mobiliteitsbedrijven is de nieuwe verlenging van het vervoerscontract een 'onrechtmatige aantasting van de vrije mededinging'.
Hij stelt dat het om een tweede verlenging gaat en dat die mogelijkheid niet in het contract is opgenomen. De advocaat vindt dat er een nieuwe aanbesteding moet komen. Als dat niet gebeurt', willen de andere vervoerders, waaronder Arriva, naar de rechter stappen.

Provincie wil door met Qbuzz

Gedeputeerde Brink is niet van plan de verlenging ongedaan te maken. In een brief aan Provinciale Staten schrijft hij dat er een 'zeer solide basis' is, voor het oprekken van het contract.