NAM-topman Schotman: 'De overheid bepaalt omvang gaswinning'

Gerald Schotman.
Gerald Schotman. © RTV Noord/Carl Hoekstra
De NAM begrijpt de onrust in Groningen, maar dat betekent niet dat het bedrijf zelf de gaswinning vermindert. Volgens directeur Gerald Schotman is niet hij, maar de overheid spelbepaler.
Schotman stelde dat woensdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de gaswinning. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vroeg zich af of de NAM heeft overwogen zelf te besluiten om minder gas uit de bodem te halen.
'Ik maak die afweging niet', pareerde Schotman. 'Dat is niet mijn rol, maar de uwe en die van de minister.'

Vertrouwen herstellen

Volgens de NAM-directeur gebeurt de gaswinning verantwoord en staat de veiligheid erbij voorop. En hij doet er alles aan om het vertrouwen in de NAM te herstellen.
De hoeveelheid gas die wordt opgepompt, heeft volgens hem wel invloed op het aantal aardbevingen, maar niet op de zwaarte van de bevingen.

Schijnveiligheid

'Laten we oppassen dat we geen schijnveiligheid creëren. 'Als je aan de gaskraan draait, neemt de frequentie van het aantal bevingen af, maar de kans op grotere aardbevingen neem je er niet mee weg.'
Volgens toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is niet aan te geven bij welke hoeveelheid gaswinning Groningers veilig zijn. Harry van der Meijden, inspecteur-generaal mist daarvoor wetenschappelijke handvatten.