MartiniPlaza en Stadsschouwburg/Oosterpoort gaan samenwerken

Al jarenlang wordt erover gepraat en nu lijkt er een begin te zijn gemaakt: MartiniPlaza en de Stadsschouwburg/Oosterpoort in de stad gaan samenwerken. Het idee is dat de organisaties op die manier geld kunnen besparen.
Zo overwegen ze de administratie en kaartverkoop samen te gaan doen. Ook in de programmering is samenwerking denkbaar.

Lege zalen?

Wethouder Joost van Keulen: 'De grotere acts als Marco Borsato heb ik het liefst in MartiniPlaza. Dat levert qua kaartverkoop het meeste op.' Hij is er niet bang voor dat de Oosterpoort en de Stadsschouwburg met lege zalen blijven zitten. 'Daar blijven genoeg andere acts voor over, waar minder mensen op afkomen.'

Rust bij Martiniplaza

Volgens Van Keulen is de rust bij MartiniPlaza teruggekeerd. Vorig jaar moest directeur Jan Geert Vierkant vertrekken, nadat hij een extra financiële tegenvaller niet direct bij de gemeente had gemeld. Inmiddels is de begroting voor dit jaar sluitend, onder meer door het grote succes van de voorstelling War Horse.

Beter gevoel

Na het vertrek van Vierkant voerde de gemeente de controle op de financiën van MartiniPlaza op. Zo kwam er een toezichthouder die direct aan de gemeente rapporteert. Van Keulen concludeert nu dat hij 'een beter gevoel van controle heeft dan driekwart jaar geleden'. Hij lag toen zelf ook onder vuur in de gemeenteraad voor het niet tijdig ingrijpen bij MartiniPlaza.

Onderzoeken

De gemeente laat de komende maanden twee onderzoeken doen bij MartiniPlaza. De eerste is naar de positie op de markt, waarbij ook een eventuele verplaatsing van MatiniPlaza naar bijvoorbeeld het Stationsgebied wordt meegenomen. Het tweede onderzoek is naar de manier waarop de culturele instelling moet worden aangestuurd. De resultaten zijn voor de zomer bekend.

Lening

Verder is inmiddels duidelijk dat de gemeente nog langer vastzit aan een lening van 13,5 miljoen euro aan MartiniPlaza. Er is geen bankier te vinden die de lening wil overnemen. De raad moet er nog over oordelen. Het college waarschuwt dat MartiniPlaza zonder de lening failliet gaat.