Groningen stap dichter bij de Kuip

FC Groningen heeft woensdagavond de halve finale van het KNVB-bekertoernooi bereikt door Vitesse in de Euroborg met liefst 4-0 te verslaan.
Groningen begon met Danny Hoesen in de basis voor Jarchinio Antonia. Yoëll van Nieff nam de plaats van de geblesseerde Lorenzo Burnet in.
Vitesse was in de eerste helft de betere ploeg en kreeg ook enkele goede mogelijkheden. Voor rust kregen de verdedigers Eric Botteghin, Johan Kappelhof en Van Nieff geel. De kaart voor Kappelhof zorgde voor consternatie bij Vitesse, omdat ze vonden dat hij een doorgebroken speler neerhaalde.
Voor rust hadden Uros Djurdjevic en Davy Pröpper enkele mogelijkheden om de Arnhemmers op voorsprong te brengen, maar de bezoekers waren niet scherp in de afronding of doelman Sergio Padt lag in de weg.
Na rust ging Vitesse vrolijk verder met aanvallen en kreeg Valeri Qazaishvili twee grote kansen, maar hij faalde telkens jammerlijk.
Groningen stelde daar offensief niet veel tegenover, maar na een uur spelen veranderde het spelbeeld volledig. Michael de Leeuw kopte de bal uit een voorzet van Hans Hateboer op doel, waar Guram Kashia de inzet van de spits met zijn hand tegenhield. Scheidsrechter Björn Kuipers wees naar de stip en gaf de aanvoerder van Vitesse rood.
De strafschop van De Leeuw werd gepakt door doelman Eloy Room, maar in de rebound reageerde Tjaronn Chery alert.
Vijf minuten later verdubbelde De Leeuw de score. Hij wipte de bal over Room na een mooie steekpass van de ingevallen Antonia.
Een kwartier voor tijd werd het zelfs 3-0 voor Groningen. Van Nieff passeerde met speels gemak twee verdedigers en joeg vervolgens de bal snoeihard in de kruising.
Daarmee was het nog niet gedaan in de Euroborg. Kieftenbeld kwam ook op het scoreformulier te staan, nadat hij een afgeslagen voorzet achter Room volleerde.
Door de winst staat Groningen voor het eerst sinds 1989 in de halve finale. De FC zal het daarin wel moeten stellen zonder Botteghin, die al na een minuut geel kreeg en daardoor geschorst is.