Noordelijk bedrijfsleven proeft van lijndienst Eelde-Kopenhagen

Vliegen van Eelde naar Kopenhagen. Als het aan Groningen Airport Eelde ligt, wordt dit werkelijkheid. Donderdag vertrok een promotievlucht van het Drentse vliegveld naar Denemarken.
De Deense vliegtuigmaatschappij Danish Air Transport polst hiermee de belangstelling vanuit het noordelijke bedrijfsleven.

Door naar Malmö

Een delegatie van Drentse politici en ondernemers nam de vlucht. Het is voor hen het begin van een reis naar het Zweedse Malmö, waar ze de eerste goederentrein op de kersverse treinverbinding Coevorden-Malmö verwelkomen.

Poort naar de rest van de wereld

Vanaf Kopenhagen gaan er vluchten naar onder andere China en Amerika. Voor noordelingen zou dit de snelste route naar deze bestemmingen worden.

'De eerste en hopelijk niet de laatste'

Directeur Marco van de Kreeke van Groningen Airport Eelde is enthousiast: 'Het is de eerste vlucht van Danish Air vanaf Eelde, maar hopelijk niet de laatste. We doen een serieuze poging om het voor elkaar te krijgen, maar we zijn er nog niet.'

Financiering

Of de lijnvlucht tussen Eelde en Kopenhagen er komt, hangt nog af van de financiering. Volgens Van de Kreeke is er nog een half miljoen tot een miljoen nodig.
'Zodra de garantie er is dat de financiering rond komt, duurt het naar verwachting nog een half jaar voor we kunnen vliegen naar Kopenhagen.'

De vliegvelddirecteur hoopt dat de lijndienst naar Denemarken eind dit jaar of begin volgend jaar een feit is.