Maker Tellerlikkerbeeld voelt zich 'volledig gepasseerd'

Kunstenares Marijke Ravenswaaij-Deege is met stomheid geslagen. De maker van het Tellerlikkerbeeld in Winschoten wil niet dat de gemeente Oldambt haar beeld ín de nieuwe Klinker zet.
Sinds 1975 stond het beeld náást de oude Klinker, maar sinds de sloop, zeven jaar geleden, staat het beeld in de gemeentewerkplaats in Winschoten.

In de nieuwe Klinker

Daar mag de Tellerlikker binnenkort uit. De gemeente ziet in de nieuwe Klinker een ideale plek voor het beeld. Zo niet Ravenswaaij-Deege.
Onder andere het ontbreken van het bordje stuit de kuntenares tegen de borst. Volgens haar moet voor terugplaatsing haar kunstwerk in elk geval worden gerestaureerd.
'Ik ben volledig gepasseerd'
Haar voornaamste bezwaar is het feit dat er niet is overlegd over de nieuwe plek. Ze voelt zich gepasseerd. 'Niet een beetje gepasseerd, ik ben volledig gepasseerd. Dat vind ik onbehoorlijk gedrag', zegt Ravenswaaij-Deege.

Auteursrecht
Mocht de gemeente geen handreiking doen naar Ravenswaaij-Deege, dan overweegt ze Stichting Pictoright in te schakelen. Deze organisatie behartigt de belangen van kunstenaars op het gebied van auteursrecht.

'Mijn geestelijk eigendom'

'De wethouder had mij hierover moeten berichten en met mij in samenspraak moeten gaan', stelt de kunstenares uit het Zuid-Hollandse Hoogblokland. 'Ik wil gewoon kijken waar hij komt. Zo gaat het altijd en zo hoort het te gaan. Het is nog steeds mijn geestelijk eigendom.'