Avbvakabo FNV kreeg geen klachten over 'angstcultuur' Menterwolde

© RTV Noord (archief)
Bij de AbvaKabo FNV zijn geen klachten binnengekomen over de vermeende 'angstcultuur' bij de gemeente Menterwolde. Dat zegt bestuurder Jan Grobben van de ambtenarenbond.
In Menterwolde is ophef ontstaan nadat het Dagblad van het Noorden op basis van anonieme bronnen berichtte over de vermeende angstcultuur.
Volgens die bronnen voelen medewerkers zich niet meer veilig binnen de gemeentelijke organisatie. Dat zou voor een belangrijk deel komen door het intimiderende gedrag van de gemeentesecretaris.

Boze brief

Burgemeester Eduard van Zuijlen zegt dat hij het beeld dat de krant van de gemeentesecretaris 'totaal niet herkent'. Hij en de wethouders stuurden woensdag een boze brief naar de raad waarin zij in felle bewoordingen afstand nemen van de suggestie dat er een angstcultuur heerst in het gemeentehuis in Muntendam.

'Slager die zijn eigen vlees keurt'

Een meerderheid van de raad vindt dat er een onderzoek moet komen naar eventuele misstanden. Het college van b en w wil daarvoor een extern bureau inhuren. De PvdA en Kritisch Menterwolde zijn het daar niet mee eens. Deze partijen pleiten voor een onderzoek door een commissie uit de raad. Een door het college aangestuurd onderzoek beschouwen zij als een 'slager die zijn eigen vlees keurt'.
Donderdagavond vergadert de gemeenteraad over de kwestie.