CDA wil terug naar 30 miljard kuub

© Archief RTV Noord
CDA-leider Siebrand Buma wil dat de gaskraan in Groningen terug wordt gedraaid naar 30 miljard kuub gas per jaar. Hij zei dat donderdagmiddag bij een bezoek aan Loppersum.
Volgens de CDA-voorman moet vanaf nu de veiligheid van de Groningers voorop staan. 'Er moet nu wat gebeuren en we rekenen erop dat een meerderheid van de Tweede Kamer ons hierin volgt.'
Buma sluit niet uit dat de gaskraan in de toekomst nog verder dicht moet. Het CDA wil dat na de eerste reductie onderzocht wordt of de productie nog verder omlaag moet.
De 'gederfde inkomsten' voor de staat zouden 3 miljard euro per jaar zijn. Buma weet nog niet hoe dit opgevangen moet worden. 'Dat is een zoektocht.'

Andere partijen

Na Buma hebben ook de SP en de PVV laten weten dat zij willen dat er niet meer dan 30 miljard uit de Groninger bodem wordt gehaald. GroenLinks liet dat eerder al weten.
Ook de PvdA regeringspartij vindt dat de gaskraan verder dicht moet, maar noemt nog geen hoeveelheid.

Mogelijk en bereid

Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet eerder al in antwoord op schriftelijke Kamervragen weten dat het technisch mogelijk is om terug te gaan naar 30 miljard.
Shell heeft inmiddels laten weten dat het olieconcern zich neerlegt bij een verdere beperking als de politiek dat wil.