Vijf prostitutiepanden mogen paar dagen openblijven

© RTV Noord
Vijf prostitutiepanden aan de Hoekstraat en de Vishoek in Groningen mogen openblijven totdat de rechter een definitieve beslissing heeft genomen. Dat zal begin volgende week gebeuren.
Vorige week besloot burgemeester Den Oudsten de vergunning voor een aantal bordelen in het A-kwartier in te trekken per 1 februari. Dat had te maken met de uitkomst van een slepende strafzaak uit 2007 tegen de eigenaar van de vijf panden.
De bordeelhouder was destijds betrokken bij een ernstige vechtpartij. Dat gebeurde op de Grote Markt nadat in stadion Euroborg Nederland tegen Servië speelde voor het EK onder 21. Bij de vechtpartij raakte een Serviër zwaargewond. De exploitant werd aangehouden en door de rechtbank veroordeeld tot zes maanden cel voor poging tot doodslag.

Onherroepelijk

In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente staat dat de gemeente een vergunning voor prostitutiepanden mag intrekken als de aanvrager een gevangenisstraf van ten minste zes maanden heeft gekregen. Dat moet dan wel een straf zijn die onherroepelijk is.
De uitspraak was tot voor kort niet onherroepelijk. De man ging namelijk in hoger beroep, waar zijn straf verzwaard werd tot negen maanden cel. Daarna ging hij ook nog eens in cassatie bij de Hoge Raad. In december bepaalde die dat de negen maanden cel een terechte beoordeling was: het vonnis werd onherroepelijk.
In de tussentijd had de gemeente geen reden om de tent te sluiten en werden zijn vergunningen tot vijf keer toe verlengd.

Dubbel gestraft

De exploitant spande donderdag een kort geding aan tegen de burgemeester. Hij wilde voorkomen dat de zaak alsnog dicht ging. Volgens zijn advocaat wordt de man dubbel gestraft: hij heeft immers al een celstraf gekregen voor het geweldsdelict. Door de panden direct te sluiten raakt hij ook nog zijn bron van inkomsten kwijt.
Bovendien heeft hij zich in de periode voor en na het incident netjes gedragen en is hij verder nooit met justitie in aanraking geweest, aldus de advocaat.

Risico voor prostituees

De burgemeester stelt dat de man zo’n zwaar misdrijf heeft begaan, dat hij een risico vormt voor de veiligheid van de toch al kwetsbare prostituees.
De gemeente heeft ook steeds gezegd dat het feit voor haar zo zwaar woog, dat het zeker tot intrek van de vergunning zou overgegaan zodra er een onherroepelijk vonnis lag.

Schadevergoeding

Wat meespeelt, is dat alle prostitutiepanden in het A-kwartier per 1 januari 2016 sowieso zullen worden gesloten. Daar komen voor de pandeigenaren veel kosten bij kijken, want prostitutiepanden zijn niet zomaar geschikt voor reguliere verkoop of verhuur. De exploitanten zullen dan ook op een schadevergoeding van de gemeente vragen.
Door de vijf panden nu al te sluiten, kan de gemeente die schadeclaim makkelijk weigeren.